Det där med tråkighet –

 

”Man borde åka till solen”, sa en granne med trött röst.

Som om livet då skulle förändras radikalt och bli jättekul? Ja, kanske för just den veckan.

Den gråa, kalla årstiden får dom flesta att sucka och stöna och tycka att allt är tråkigt!

Jag minns en promenad med Selma, min lilla Bichon Frisé tik, och tänkte på oss människor och vårt behov av ständig stimulans. Helst vi i den s k västvärlden, som har blivit extra trötta om vi inte blir roade på något sätt varje dag. Trötta, blasé och kinkiga. Jag undrar hur många familjer som leker t ex kurragömma en lördagkväll? Jag antar att dom flesta hamnar i soffan framför TV:n och konsumerar underhållning.

Håller vi på att tappa vår förmåga att roa oss själva?

Jag såg på Selma, som struttade glatt omkring i skogen. Nyfiken på en pinne, nosade extra mycket på en buske och verkade förnöjd över att få vara ute i skogen med matte. Men jag minns en period i valpåren, när jag hade fått för mig att Selma och jag skulle jogga tillsammans i spåret. Det var väl kul en gång, tyckte Selma, men sen protesterade hon genom att sätta sig ner och vägra att gå ett enda steg. Jag hade ju liksom tänkt i min värld att Selma och jag skulle lyckligt jogga omkring i skogen varje dag! Men där fick jag tänka om! Vår hundtränare Jeanette förklarade för mig att i Selmas värld var jag tråkig och att hon som hund ville utforska, känna spänning och nyfikenhet. Hmm, långt inne i mitt sinne kunde jag förstå att jogga handlade mer om min vikt än om att vara ute och omfamna naturen. Jag funderade och kom på ett knep! Nästa dag hade jag lite levergodis med mig som jag gömde i en stubbe lite snabbt och sa sen förvånat; ”Nämen titta här”!! Selma kom farandes och nosade. Upptäckte godis och blev både glad och förvånad! Jag gjorde detta lite då och då under vår jogg-promenad, och märkte att Selma blev mer och mer till sig över att hitta godis. Det var som om hon tänkte ”Alltså här gäller det att hänga med matte, för hon verkar har koll på var det finns godsaker”! Plötsligt blev vår joggtur lite roligare! Jag gömde godis under en vecka, sen hängde hon med utan att hitta något, men just tanken på att det kunde finnas godis därute, höll henne alert!

Kanske har vi något att lära av detta!? Alla som tycker att dom hamnat i ”tråk-zonen”. Inget kul händer och tröttheten och suckarna tar över. Kanske är det dags att ”hitta godis”! Godis i din värld kan ju vara skrattet!? Hitta det! Stäng av TV:n och datorn då och då, och lek! När jag ”tvingar” mina vänner till detta, så blir det först små protester eller höjda ögonbryn, men efter ett tag när alla har släppt sina prestationskrav och duktighet, så är underhållningen total! Det slår ut alla tv-kanaler! Och likt Selma – man behöver inte hitta godis jämt, bara vetskapen om att det kanske finns där, gör att man håller sig nyfiken!

Så – stanna ekorrhjulet, hoppa av och LEK!

CIMG0037

 

Min lilla älskling som nu är i himlen. Matte tänker på dig varje dag..och Livet blev tråkigt utan dig 🙁 men jag försöker…

 

 

Comments are closed.