Kreativitet

 

Jag har gått några terminer på Nationalmuseums konstkurser på Ateljén. Nej, jag ska inte bli konstnär, utan det handlar mer om en ventil i min vilja och längtan till kreativitet. Skriver gör jag ju jämt…även om jag nu försöker mig på en roman, och det känns ibland väldigt pretto. Nåväl, jag tycker iallafall att man kan försöka. Alla har vi nå’t! Joodå! Varför jag lägger upp foton på min skulptur t ex, är just detta att jag hade ingen aaaning om att jag tyckte om att skulptera! Jag har aldrig tidigare försökt! Men när jag satte igång, så visade det sig att jag älskar det! Lerans kraft!

Min syster är en s k pysslig person, och hon har ett gudomligt tålamod att tråckla ihop nå’t och vips är det en brosch! Eller så gör hon fantastiska kreationer med stenar, vass o annat hon hittat på en promenad. För ett år sen började hon att måla -”bara för att”- och oj vilken talang hon visade sig vara!

Jag antar att min tes som jag försöker driva, är att Om Du tänkt på att måla, skriva, spela teater, sjunga, göra smycken etc osv -FÖRSÖK! Gör ett försök! Du kanske har inneboende talanger som du inte visste om! Och tänk på en sak: Öva! Som skådespelare så vet jag ju att jag måste repetera repetera för att nå fram till önskat mål. Min konstlärare sa första terminen när vi skulle lära oss ”linjen”, att vi skulle öva öva varje dag. En kul uppgift var att teckna sig själv varje dag i 30 dagar! Det ska jag göra igen…kul uppgift! Likaså med skrivandet…läs läs o skriv skriv.

För, kreativitet är motsatsen till destruktivitet…eller? Och kreativitet kan vi utöva på alla plan. Jag har också ett utmärkt ”hur jag utvecklar mig själv” -verktyg, där du måste vara sann och kreativ!

Ta ett papper och skriv: 1) Vad är problemet? 2) Varför är det på det här sättet? 3) Vad kan jag göra åt det?

Det låter enkelt va? Men om du inte bara tittar o tänker, utan skriver ner alla dina tankar. Första punkten är lätt. Andra kanske tar ett tag, skriv skriv. Tredje punkten kan smärta. Oftast. Om du varit sann mot dig själv.

Kreativiteten – din vän i livet;-)

 

 

 

 

 

Comments are closed.